Lapas

sestdiena, 2011. gada 1. oktobris

1. oktobris

Saulē spīd spoži...vējš dzenā lapas...ideāla diena, lai dotos ekspodīcijā pa Lielvārdes ceļiem un neceļiem...Pa vietām, kur vēl nekad nebiju braukusi...plaušas pillas svaiga gaisa...nobraukti n-tie km :) tīkams nogurums...







          Dienas noslēgumam nepieciešams īpašs kārums... Mumsmāju rudens kārums ir Pājs kā mēs to saucam vai  Ābola rausis... Kārļa Streipa pirms daudziem daudziem gadiem "Mūsmājas" nopublicēta recepte, nu ir mūsu rudens īpašais kārums... Atrodama arī iekš www.receptes.lv



ĀBOLU RAUSIS
2 glāzes sijātu miltu
1 tējkarote sāls
2/3 glāzes ļoti aukstu cūkas tauku
4-6 ēdamkarotes ledaini auksta ūdens
6 vidēja lieluma paskābi āboli
1 glāze cukura
2 tējkarotes citronu sulas
¼ tējkarote kanēļa
1/8 tējkarote muskatrieksta
¼ tējkarote sāls
2 ēdamkarotes sviesta
Būs vajadzīga apaļa, lēzena rauša panna.
Uzkarsē plīti uz 220 grādiem.
Vispirms pagatavo mīklu. Bļodā iesijā miltus un sāli. Pievieno cūku taukus un ar dakšiņu  kapā taukus līdz mikstūra līdzinās rupjiem graudiem. Sāc pievienot auksto ūdeni, vienu ēdamkaroti uzreiz, maisot ar dakšiņu līdz mīkla turas kopā. Svarīgi, lai tauki un ūdens būtu ļoti auksti, vēlams mīklu negatavot sakarsētā virtuvē.
Sadali mīklu divās daļās. Vienu daļu uz miltiem apkaisītas virsmas virspirms saspied plakanā diskā un tad uzmanīgi izrullē apli apmēram 5 cm platāku nekā panna, kurā cepsi rausi. Ieklāj pirmo daļu pannā, otru pusi ietin plēvē un ieliec ledusskapī.
Nomizo ābolus un izņem serdi. Sagriez tos plānās šķēlēs. Pievieno cukuru, citronu sulu, garšvielas un sāli, labi samaisi. Ieliec ābolus pannā, kurā ir mīkla, uzliec uz tiem mazos gabaliņos sagrieztu sviestu.
Izrullē otru mīklas gabalu un iegriez tajā trīs gareniskus iegriezumus (lai cepoties no pannas izkļūtu tvaiki). Apzied tās mīklas malas, kuras ir pannā, ar aukstu ūdeni. Uzklāj otru mīklas gabalu. Apakšējās mīklas malas pacel un pārliec pāri mīklai, kura ir pannā. Izgludini malas. Ja vēlies spīdīgu virsmu, uzbirstē mīklai pienu un apkaisi ar cukuru.
Liec pannu krāsnī, apakšā paklājot folija gabalu (jo no rauša cepšanas laikā tecēs sula, un uz plīts grīdas tā piedegs un būs grūti nomazgājama). Cep 15 minūtes. Samazini plīts temperatūru uz 175 grādiem un cep vēl 25-30 minūtes, līdz mīkla ir gaiši brūna un stingra. Pirms pasniegšanas 10 minūtes atdzesē. Ļoti garšīga ar krējumu vai vaniļas saldējumu.
Man gan tīk arī neatdzesēt...tiko no krāsns ar aukstu pienu :)
Lai labi garšo ;)

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru